1 min

Het plan van EU-commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) voor meer internet in Europa is maandag aangenomen door ministers van de 27 EU-landen.

"Een erg belangrijk moment", aldus Kroes over de unanieme goedkeuring.

In het plan staat onder andere dat er meer breedbandinternet in Europa moet komen, in veel landen staat breedbandinternet nog in de kinderschoenen. Ook wil Kroes dat het voor internetgebruikers makkelijker wordt om muziek te downloaden van websites buiten het eigen land. "De EU-landen werken nu nog te veel afzonderlijk van elkaar op dit gebied. Ik vind het niet kunnen dat we geen interne markt hebben voor bijvoorbeeld online muziek, behalve dan voor illegale downloads", aldus Kroes. Om dit te realiseren moeten de regels omtrent auteursrechten in de EU-landen gelijkgetrokken worden.

Meerdere ministers stelden dat meer en efficiënter internet het leven van Europeanen kan verbeteren. Hierbij wordt gedacht aan betere gezondheidszorg, veiliger verkeer, nieuwe mediakansen en makkelijker toegang tot diensten over de grens. Ook moet het plan leiden tot meer banen en welvaart.