1 min

Microsoft heeft de vierde en laatste previewversie van Internet Explorer 9 uitgebracht. Deze is sneller dan Safari en Mozilla Firefox.

De nieuwe Internet Explorer-preview bevat de nieuwe JavaScript-engine Chakra. Omdat deze nu in de browser geïntegreerd is, is de browser aanzienlijk sneller. Uit de SunSpider-benchmark blijkt dat de nieuwe browser van Microsoft Safari 5 en zowel Mozilla Firefox 3.6.4 als Mozilla Firefox 4.0 achter zich laat. Alleen Google Chrome en Opera scoren net wat beter.

Naast de verbeterde snelheid haalt Internet Explorer 9 nu ook 95 van de 100 punten in de Acid3-test. De browser mist vijf punten omdat het geen SVG-fonts en geen SMIL-animaties voor SVG-afbeeldingen ondersteunt, beide technieken die met de komst van het web open font format en CSS3 mogelijk overbodig worden. Mozilla heeft er overigens ook voor gekozen geen SVG-fonts en SVG-SMIL-animaties te implementeren.

Microsoft vraagt nu aan websiteontwikkelaars om hun website met deze nieuwe preview te gaan testen, gezien er niet veel meer zal veranderen aan de engine.

De bèta van de nieuwe Internet Explorer moet in september verschijnen. Eerder werd overigens al bekend dat naast een nieuwe IE-engine, die nu ondersteuning heeft voor hardwareversnelling, HTML5, CSS3 en DOM, er ook een downloadmanager in Internet Explorer 9 zal verschijnen.