2min Devices

Intel introduceert Thunderbolt technologie

Intel heeft gisteren de nieuwe technologie Thunderbolt geïntroduceerd. Thunderbolt is een nieuwe zeer snelle verbindingstechnologie voor de pc. Intel claimt snelheden van maar liefst 10 gigabit per seconde. De nieuwe MacBook Pro’s zullen als eerste gebruik gaan maken van deze nieuwe technologie.

Thunderbolt is ontworpen om sneller mediagegevens te transporteren en zal in staat zijn om in minder dan 30 seconde een volledige video op HD formaat over te zetten. De technologie van Thunderbolt is gebaseerd op een controllerchip van Intel en door een kleine connector te gebruiken is deze technologie ook geschikt voor mobiele apparaten.

Intel introduceert Thunderbolt technologie
Intel ontwierp Tunderbolt met het doel om zo snel mogelijk mediagegevens te kunnen transporteren. Daarbij stelde Intel de eis dat dit via één kabel en één soort connector zou gebeuren. Intel is hierin geslaagd door middel van twee communicatiemethoden te gebruiken: DisplayPort voor videoverbindingen en PCI Express voor gegevensoverdracht. PCI Express is een al veel gebruikte aansluiting en maakt het daarmee mogelijk om ontzettend veel soorten apparaten aan te sluiten. DisplayPort zorg het aansturen van HD-schermen.

Thunderbolt zou het sneller kopiëren van grote bestanden, sneller opvragen en maken van back-ups en real time HD-content bewerken mogelijk maken. De nieuwe MacBooks Pro zal als eerste apparaat van Thunderbolt gebruik maken. “We zijn zeer blij dat we in samenwerking met Intel de revolutionaire Thunderbolt-technologie nu aan Mac-gebruikers kunnen aanbieden”, zegt Bob Mansfield, senior vice president Mac Hardware Engineering bij Apple. “Met een ultrahoge datasnelheid, ondersteuning voor hoge resolutie displays en compatibiliteit met bestaande I/O-technologieën, is Thunderbolt een belangrijke doorbraak voor de hele industrie en we denken dat ontwikkelaars hier bijzonder blij mee zullen zijn.”

Inmiddels hebben meer bedrijven laten weten dat zij deze technologie in de toekomst zullen gaan ondersteunen. Te weten: Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise en Western Digital.