Dat Google hard aan de weg timmert om met Android het grootste, beste en meest innovatieve mobiele besturingssysteem te worden is geen geheim meer. Zo af en toe komen er ook testresultaten boven drijven die dat bevestigen. Er is een test gedaan met een Nexus S met Android 2.3 en met een iPhone 4 met iOS 4.3. Uit de test blijkt dat de Nexus S maar liefst 52 procent sneller is dan de iPhone 4. Het verschil bedraagt gemiddeld een dikke seconde.

Dat de Android browser een stuk sneller is dan die van iOS is gebleken uit een onderzoek van Blaze software waarover veel buitenlandse media schrijven. Er zijn inmiddels echter ook al wat vraagtekens gezegd, zo zou er gebruik zijn gemaakt van een verouderde javascript-engine op de iPhone, die van versie 4.2. Tot op heden heeft Blaze nog niet gereageerd op de aantijging. Wel kan worden vastgesteld dat Google momenteel de bovenliggende partij is, Apple zou daar wellicht verandering in kunnen brengen met de komst van de iPhone 5, welke deze zomer wordt verwacht.

Voor het onderzoek werden maar liefst 45.000 laadtesten uitgevoerd. De Nexus S deed er met de mobiele Chrome-browser gemiddeld 2,144 seconden over om een pagina te laden. De iPhone 4 met de mobiele browser Safari deed dit gemiddeld in 3,254 seconden. De webpagina’s die werden gebruikt voor de test waren de duizend websites op de Fortune-lijst, dit is een lijst met de duizend populairste websites. Er werd gebruik gemaakt van zowel wifi als 3G-verbindingen.

Volgens de onderzoekers was Android in 84 procent van de gevallen sneller dan iOS. "Android was niet alleen sneller, maar biedt in vier van de vijf gevallen ook een snellere internetervaring", aldus de onderzoekers.

De onderzoekers claimen geen banden te hebben met zowel Google als Apple en de test dus onafhankelijk te hebben uitgevoerd. Zelf waren ze ook enigszins verbaasd over de resultaten. Ze hadden verwacht dat het dichter bij elkaar zou liggen.