3min

Hoewel HTC er nog steeds vanuit gaat dat de Flyer tablet op termijn kan worden voorzien van Android Honeycomb komen er steeds meer geruchten dat dit wellicht niet gaat lukken, ook HTC zelf is vrij onduidelijk over de kwestie.

De HTC Flyer is de eerste tablet van het merk en de bedoeling is om deze in eerste instantie op de markt te brengen met Android Gingerbread om deze vervolgens later te upgraden naar Honeycomb. Voor de duidelijkheid Gingerbread is de meest recente Android versie voor smartphones en Honeycomb is de Android versie die speciaal voor tablets is ontwikkeld.

De lanceerdatum van de HTC Flyer staat op dit moment gepland op 5 mei en de verwachting is dat HTC voor die tijd niet beschikt over Android Honeycomb. Daar zit dan ook meteen het probleem, volgens diverse Amerikaanse media is Google van plan om een regel in te voeren dat alle Android tablets die op de markt zijn verschenen met een andere versie dan Honeycomb niet mogen worden geüpgraded. Waarom Google deze regel zou willen invoeren is niet echt duidelijk en ze hebben hier ook nog geen duidelijkheid over gegeven.

Mocht Google ervoor kiezen om die regel in te voeren is dat dus desastreus voor de HTC Flyer want deze verschijn op 5 mei met Gingerbread en mag dan dus niet meer worden geüpgraded. Iets wat op den duur voor de eigenaren van zo’n tablet een groot probleem zal worden als er steeds meer apps komen die Honeycomb vereisen.

Een ander mogelijk probleem is dat Google de teugels flink heeft aangetrokken en eindelijk actie heeft ondernomen om de Android fragmentatie aan te pakken. Google schijnt af te willen van de fabrikanten die steeds een eigen schil voor Android bouwen. Dit zorgt er namelijk voor dat het enorm lang duurt voordat er updates verschijnen voor de smartphones. Eerst moet die schil namelijk worden aangepast zodat die goed werkt op een nieuwe Android versie.

Een voorbeeld hiervan is HTC die met de Sense interface de hele interface ombouwen. Hierdoor duurt het vaak maanden soms zelfs langer dan een jaar voordat er een update verschijnt voor een toestel met de nieuwste Android versie. Google zou er dus voor kunnen kiezen om de broncode van Honeycomb voorlopig niet vrij te geven aan HTC mits het bedrijf de Sense interface laat vallen. Er zijn dus nog een aantal onduidelijkheden of de Flyer straks wel een update zal krijgen, dit geldt overigens ook voor een hele hoop andere fabrikanten met Android Tablets, zoals bijvoorbeeld de door ons gereviewde Point of View tablet.

HTC zelf probeert er duidelijk over te zijn door in een tweet te melden: "we zullen de Honeycomb upgrade aanbieden zodra die beschikbaar is gesteld. Op welke feature zit jij het meest te wachten?". Als we deze tekst echter analyseren dan vallen we vooral over het woordje "zodra" . Zodra die beschikbaar is, dat kan in theorie dus ook nooit zijn. Nu zal de broncode van Honeycomb vanzelf ooit voor iedereen beschikbaar komen, alleen Google heeft aangegeven met de huidige strengere eisen hier nog wel even mee te gaan wachten. Stel dat Google de broncode nog een jaar alleen beschikbaar stelt aan fabrikanten die aan hun voorwaarden voldoen dan is de Flyer al lang niet meer zo interessant.