2min

Ondanks de populariteit en groei van Android zal iOS nog tot zeker 2015 het populairste besturingssysteem voor tablets zijn. Android zal een geduchte tegenstander zijn maar niet het iOS overnemen zoals bij de smartphones wel het geval is. Dit is althans de conclusie van een onderzoek van Gartner.

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat in 2015 op 47,1 procent van alle tablets iOS geïnstalleerd zal zijn. Voor Android voorziet het bureau een aandeel van 38,6 procent. Vorig jaar bedroegen deze waardes nog 83,9 procent voor iOS en 14,2 procent voor Android. Volgens Gartner tellen de resterende partijen nauwelijks mee. Toch behaalt RIM vanuit het niets een aandeel van 5,6 procent.

Zo verwacht Gartner dat ondanks de grote plannen van HP, dat bedrijf op een aandeel van slechts drie procent zal blijven hangen. MeeGo zou goed zijn voor één procent en de resterende partijen zullen op 0,2 procent uitkomen. De fabrikanten zullen uiteraard wel meer omzet gaan maken. De verkoop van tablets is namelijk ten opzichte van 2010 verdrievoudigt. Dit jaar zullen er ruim 48 miljoen tablets verkocht worden. In 2015 verwacht Gartner zelfs 138,5 miljoen verkochte exemplaren.

Gartner-analist Roberta Cozza is erg enthousiast over Android 3.0. Door het introduceren van Honeycomb welke speciaal voor tablets werd ontwikkeld kan Google volgens de analist een beter eindproduct leveren. Minder enthousiast is analist Carolina Milanesi. Volgens Milanesi maken veel fabrikanten steeds weer dezelfde fout en focussen zij te veel op hardware dan op applicaties. Volgens Milanese zijn applicaties, diensten en algemende gebruikservaring de belangrijkste factoren bij tablets.

Dat Windows niet in het onderzoek voorkomt is te wijten aan het feit dat het besturingssysteem van Microsoft zwaarder en completer is en daarom in een andere categorie valt. Het onderzoek richt zich op tablets die primair zijn bedoelt voor consumptie van media. Windows zou daar te zwaar en uitgebreid voor zijn. Wat wel enigszins opmerkelijk is want Microsoft heeft duidelijk laten weten met een tabletversie van Windows bezig te zijn.