1 min

Intel heeft met goedkeuring van Google, het Android besturingssysteem geschikt gemaakt (port) voor x86-chips. Intel heeft hiervoor de broncode van Google ontvangen van Android 3.0 (Honeycomb). Hiermee wordt het mogelijk om Android te draaien op Atom-processoren maar eventueel ook op een Windows computer of laptop.

Het doel van Intel is om Android straks te kunnen draaien op producten met een Atom processor. Fabrikanten van smartphones en tablets maken momenteel allemaal gebruik van ARM processoren omdat Android alleen voor deze processoren ondersteuning biedt, met de komst van Atom ondersteuning binnen Android is er nu ook een alternatief beschikbaar.

Intel speelt momenteel nauwelijks mee in de tablet en smartphone markt en dat is een doorn in het oog van het bedrijf. Intel-ceo Paul Otellini onthulde bij de presentatie van de financiële cijfers van Intel ook de port van Android 3.0.

Ook gaf Otellini aan dat het de goedkeuring heeft van Google, welke sinds kort een strikter beleid voert voor het gebruik van het open source-besturingssysteem. Eigen aanpassingen aan Android door partners mogen niet meer zomaar en alle plannen van die bedrijven moeten eerst Google’s goedkeuring krijgen.

Intel-topman Otellini bevestigt dat Intel actief samenwerkt met grote notebookfabrikanten om tablets met Atom-processors te gaan maken. De eerste Atom-tablets moeten dit jaar nog op de markt verschijnen. Een doorbraak op de smartphone markt wordt pas volgend jaar verwacht.