3min Devices

Mozilla gaat concurrentie aan met iOS en Android

Mozilla, het bedrijf achter de populaire browser Firefox, gaat de concurrentie aan met iOS van Apple en Google’s Android. Mozilla is bezig met een project dat nu nog de codenaam ‘Boot to Gecko’ draagt. Boot to Gecko wordt een mobiel besturingssysteem dat volledig open source zal zijn en waarbij nieuwe versies direct beschikbaar zullen komen.

Mozilla gaat concurrentie aan met iOS en AndroidMozilla geeft aan dat het project nu voornamelijk nog leeft op papier maar dat de echte ontwikkeling van het besturingssysteem nog moet beginnen. Mozilla heeft tot op heden zeer beperkt informatie vrijgegeven over wat nu precies de plannen zijn waardoor de informatie op internet over het project ‘Boot to Gecko’ zeer uiteenlopend is.

De naam Gecko wordt momenteel al gebruikt door Mozilla, zo heet namelijk de renderengine van Firefox. Een renderengine is een stukje software dat bepaald hoe HTML en CSS wordt geïnterpreteerd en er uiteindelijk uit komt te zien. Mozilla laat weten dat de mogelijkheden van HTML5 binnen Gecko steeds groter worden en er vrijwel hetzelfde mogelijk is dan met de huidige iOS en Android apps.

Om die reden ziet Mozilla dan ook toekomst voor een webgebaseerd mobiel besturingssysteem. Veel websites schrijven nu dan ook dat Mozilla wil gaan concurreren met ChromeOS omdat dit volledig op het web is gebaseerd, dit is echter onjuist. Na wat onderzoek gedaan te hebben kwamen we erachter dat Mozilla de basis van Android wil gaan gebruiken om haar mobiele besturingssysteem op te baseren. Zo zullen waarschijnlijk de kernel en de drivers van Android gebruikt worden maar zal Mozilla kiezen voor een eigen userinterface.

Ook zal Mozilla in plaats van gebruik te maken van Java voor de mobiele applicaties gebruik gaan maken van HTML5, CSS3 en Javascript. Hierdoor kunnen veel website ontwikkelaars zeer eenvoudig applicaties ontwikkelen voor dit nieuwe besturingssysteem. Ze hoeven namelijk geen nieuwe programmeertaal te leren. Ook Microsoft heeft voor de nieuwe Windows 8 applicaties gekozen voor HTML5, net als Google inderdaad heeft gedaan voor Chrome OS. Mozilla laat echter weten zich vooral te willen richten op smartphones en tablets, nergens kunnen wij informatie vinden dat Mozilla zich ook wil richten op netbooks, laptops of desktops. Waardoor we kunnen vaststellen dat ‘Boot to Gecko’ geen concurrent wordt van ChromeOS maar van iOS, Android, Windows Phone en andere mobiele besturingssystemen.

Of het mobiele besturingssysteem van Mozilla ook een succes zal worden valt nog te betwijfelen. De concurrentie op de smartphone en tabletmarkt is moordend. Ook heeft Mozilla de plannen nog niet duidelijk uit de doeken gedaan, lijkt er geen roadmap te zijn of enig doel van een lanceerdatum.

Wel lijkt Mozilla goed te reageren op de kritiekpunten van andere mobiele besturingssystemen. Zo kiest Mozilla niet voor een nieuwe of alternatieve programmeertaal voor mobiele apps maar voor een reeds bestaande en breed geaccepteerde taal, namelijk HTML5, CSS en Javascript. Wordt het besturingssysteem open source en zegt Mozilla nieuwe versies van ‘Boot to Gecko’ direct uit te brengen. Iets waar Google steeds vaker kritiek over krijgt, Android is weliswaar open source maar het duurt soms erg lang voordat Google de nieuwe versies voor iedereen beschikbaar maakt. Vaak krijgen bepaalde grote OEM-partners hier enkele maanden voorrang op.

Bron:Mozilla