2min

Tags in dit artikel

, ,

Het wereldwijde mobiele dataverkeer is in het eerste half jaar van 2011 met 77 procent toegenomen. Youtube is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van deze toename, maar ook VoIP en messagingdiensten doen goede zaken.

Video streaming was het afgelopen half jaar goed voor 39 procent van de mobiele bandbreedte. Het groeide de laatste zes maanden met maar liefst 93 procent.

Hoe populair het bekijken van video’s op de mobiele telefoon ook is, er zijn meer mensen die gebruik maken van VoIP en IM-applicaties zoals Skype en Google Talk. Het gebruik van deze apps groeide met maar liefst 101 procent de afgelopen zes maanden. Dit komt volgens de onderzoekers overeen met de daling van de inkomsten uit sms en mms.

Skype blijft de onbetwiste marktleider met een aandeel van 82 procent van de VoIP-bandbreedte. Volgens het rapport neemt VoIP slechts 4 procent van de totale bandbreedte in beslag. Youtube is de op-één-na populairste website die op de mobiele telefoon wordt bezocht. Youtube neemt 22 procent van het mobiele dataverkeer en 52 procent van de totale video streaming voor zijn rekening.

De App Store van Apple was verantwoordelijk voor 84 procent van het totale downloadverkeer in de applicatie winkels. Android Market komt niet verder dan 13 procent. Twitter- en Facebookverkeer groeide zeer snel het afgelopen half jaar, respectievelijk met 297 procent en 166 procent.

Door deze explosieve toename van het wereldwijde mobiele dataverkeer, zegt iets meer dan de helft van de telecomproviders wereldwijd (51 procent) niet langer abonnementen aan te bieden zonder datalimiet. Op zich wel begrijpelijk als je naar deze cijfers kijkt.