2min

Samsung gaat deze maand zijn nieuwste tablet lanceren, de Samsung Galaxy Tab 10.1. De tablet zal deze maand in Nederland in de winkels verschijnen, de bedoeling was dat deze tablet vervolgens in september in Australië beschikbaar zou komen. Dit is echter uitgesteld nadat Apple heeft besloten Samsung aan te klagen wegens patentschendingen.

Bloomberg meldt vandaag dat Apple en Samsung zijn overeengekomen dat de Galaxy Tab 10.1 niet wordt verkocht in Australië totdat de rechtszaak voor de rechtbank in Sydney is afgerond. Apple liet wel doorschemeren dat het graag in meer landen een verbod zou zien op de Galaxy Tab 10.1, welke landen dit zijn is niet duidelijk. Samsung heeft laten weten dat Apple in Nederland geen verkoopverbod heeft afgedwongen en de lancering in augustus gewoon op het programma staat.

Inmiddels hebben beide partijen meerdere rechtszaken lopen tegen elkaar in meerdere landen. Volgens Apple kopieert Samsung de iPhone en de iPad voor Galaxy telefoons en tablets en maakt het ook nog eens inbreuk op patenten van Apple.

Samsung is van mening dat alle dunne apparaten met een groot touchscreen op elkaar lijken en daardoor de onderscheiding tussen de producten altijd beperkt zal zijn. Volgens Samsung zijn de Galaxy producten onderscheidend genoeg in vergelijking tot Apple’s producten.

Samsung heeft echter ook enkele rechtszaken tegen Apple lopen omdat Apple op haar beurt weer inbreuk zou maken op patenten van Samsung. Op deze manieren hebben beide bedrijven elkaar in een soort wurggreep.

Apple heeft nu dus besloten om ook in Australië een rechtszaak te starten en een importverbod te eisen op de Galaxy Tab 10.1. Deze tablet zou volgens Apple teveel lijken op de iPad en ook patenten schenden van het bedrijf uit Cupertino. Samsung zegt dat Apple zich baseert op de Amerikaanse versie van de tablet, maar dat het Australische model er anders uit ziet.

Samsung heeft belooft dat Apple een week voor de lancering in Australië drie exemplaren van het Australische model zal ontvangen. Zodat het bedrijf voldoende tijd heeft deze te bestuderen.

In Nederland is de Galaxy Tab 10.1v al een tijdje exclusief te koop via Vodafone. Dit is echter een ander model als de 10.1. De 10.1v heeft een ander design en is een stuk dikker.