Ironisch nieuws vandaag, volgens een analist van iSupply is het niet Sharp en ook niet LG die Apple voorziet van de nieuwe retina touchscreen voor de nieuwe iPad. Apple zou met Samsung in zee zijn gegaan omdat zowel Sharp als LG niet konden voldoen aan de kwaliteitseisen van Apple.

Volgens Vinita Jakhanwal, een senior manager bij iSuppli, is Samsung momenteel de enige leverancier van het nieuwe touchscreen met een HD-resolutie. Zowel Sharp als LG zouden moeite hebben om een retina-scherm te ontwikkelen met zo’n hoge resolutie. Hierdoor was Apple genoodzaakt om opnieuw in zee te gaan met Samsung, aangezien Samsung wel schermen kan fabriceren en leveren die aan Apple’s voorwaarden voldoen.

Hiermee zou Apple opnieuw nauwer samenwerken met Samsung terwijl het de afgelopen twee jaar bezig is geweest om de fabricage van onderdelen bij andere partijen dan Samsung onder te brengen. Dit omdat Apple van mening is dat Samsung zowel de iPhone als de iPad heeft gekopieerd in hun Galaxy-producten. Beide partijen hebben inmiddels tientallen rechtszaken tegen elkaar aangespannen over de hele wereld wegens patentschendingen. Veel van deze rechtszaken lopen nog of moeten zelfs nog beginnen. De rechtszaken die al zijn afgerond geven geen duidelijke uitslag.

Of de analist van iSupply gelijk heeft zal volgende week waarschijnlijk duidelijk worden. Aanstaande vrijdag gaat de iPad in de Verenigde Staten in de verkoop en over het algemeen worden dit soort producten in de eerste week door diverse partijen uit elkaar gehaald. Dan zal ook duidelijk worden hoe de nieuwe iPad in elkaar zit, wie welke onderdelen heeft geleverd en wat de inkoopprijs van één nieuwe iPad ongeveer is voor Apple.