2min

Ook het Chinese Huawei wil wereldwijd gaan mee doen in de strijd om marktaandeel op de smartphone en tablet-markt. Recent maakte het bedrijf bekend ook smartphones uit te gaan brengen in Europa, te beginnen met het Verenigd Koninkrijk. Nu gaat het bedrijf ook high-end smartphone maken.

Huawei maakt op dit moment vooral Android-smartphones voor de onderkant van de markt. Veel toestellen van Huawei zijn onder of net boven de 100 euro. Voor de Chinese markt waar Huawei voornamelijk actief is, is dit een goede zet. Het bedrijf concurreert dus echt op prijs met de andere smartphone-fabrikanten.

Het bedrijf wil echter meer en daarom gaat het nu ook high-end smartphones maken die ongetwijfeld ook een stuk duurder zullen worden. De CTO van Huawei’s onderzoeksafdeling, Steven Gray, liet dit weten in een presentatie in Santa Clara, Californië, waar enkele journalisten bij aanwezig waren, waaronder NU.nl. Gray zei verder: "We zullen concurrenten ook voorbijstreven wat betreft prestaties", en tot slot zei hij "We zullen een breder aanbod bieden met duurdere smartphones, maar de goedkope telefoons blijven ook beschikbaar."

Ook durfde Gray een voorspelling te doen dat de ouderwetse mobiele telefoon op termijn uit zal sterven en vervangen wordt door goedkope smartphones.

Huawei zal zich voorlopig alleen op Android richten, waarmee het dus blijft concurreren met HTC en Samsung die momenteel het grootste Android marktaandeel in handen hebben maar ook het meest actief zijn op de high-end markt.

Huawei gaat nu ook de eigen naam op andere markten gebruiken. Waar het er eerst voor koos om telefoons onder de naam van operators uit te brengen, zal het bedrijf nu ook smartphones onder de naam Huawei op de markt gaan brengen. In Nederland verkocht Huawei de Joy bijvoorbeeld eerder via Vodafone onder de naam Vodafone 845 Nova en de U8160 werd verkocht als 858 Smart.

De te volgen strategie van Huawei binnen Europa is nog niet duidelijk, Gray gaf hier geen specifieke details over, hij sprak over de wereldwijde strategie. Het is dus onduidelijk wanneer Huawei onder de eigenaam actief zal worden in Nederland. Wel liet het bedrijf weten een plek in de top 5 van smartphone-fabrikanten te willen bemachtigen.