Huawie heeft vandaag bekendgemaakt dat het zich meer gaat richten op duurdere premium smartphones. Daarnaast hoopt het bedrijf opnieuw meer toestellen te verkopen dan het afgelopen jaar. De nieuwe doelstelling is 100 miljoen toestellen, het afgelopen jaar wist Huawei er 75 miljoen te verkopen.

Dat Huawei zich in 2015 meer gaat richten op de duurdere smartphones wil niet zeggen dat er nu ruimte vrij komt aan de onderkant van de markt. Daarvoor heeft Huawei het nieuwe submerk Honor gelanceerd. De toestellen van Honor komen weliswaar uit dezelfde fabriek van Huawei, maar verder komt het merk volledig los te staan van het moederbedrijf.

De focus van Honor is echter om betaalbare smartphones op de markt te brengen en snel in te spelen op de wensen van gebruikers. Het is nog een relatief nieuw merk en tot op heden hebben we nog niet vast kunnen stellen dat ze feedback echt goed oppakken, maar wellicht komt dat nog.

Voor Huawei betekent het dat de goedkope series zoals de Y en D waarschijnlijk gaan verdwijnen. Huawei zal waarschijnlijk alleen nog toestellen gaan maken in de P-series waar de afgelopen twee jaar het vlaggenschip in uit kwam en het zal ongetwijfeld ook de Mate blijven voeren, een phablet en tegenhanger van de Samsung Galaxy Note. Of er nog toestellen uit gaan komen in de G-serie is op dit moment moeilijk te voorspellen.

Huawei heeft verder bekendgemaakt dat inmiddels 52 procent van de smartphone-omzet buiten China wordt gerealiseerd. Op dit moment weet Huawei vooral te concurreren op prijs, de verwachting is dat ze dat ook wel zullen blijven doen. Waarschijnlijk gaat Huawei zich richten op duurdere premium smartphones die toch net even goedkoper zijn dan de concurrentie, mochten ze daar niet voor kiezen dan zullen ze hun marketingbudget flink moeten opschroeven. Waarschijnlijk wordt de strategie begin maart een stuk duidelijker, mogelijk presenteert Huawei zijn nieuwe vlaggenschip tijdens de Mobile World Congres.

De doelstellingen van Huawei zijn duidelijk, het bedrijf wil 100 miljoen smartphones verkopen en de omzet van Huawei moet omhoog van 10 miljard euro naar ongeveer 14 miljard euro. Verder moet de omzet van Honor gaan stijgen naar 4,4 miljard euro.