VMWare kondigde in 2010 al aan dat het bedrijf samenwerkte met LG om meerdere besturingssystemen gelijktijdig op een smartphone te kunnen draaien. VMWare laat nu weten in vergevorderd stadium te zijn en er dit jaar nog enkele toestellen gaan verschijnen waar twee Android-installaties op draaien. Ideaal voor mensen die hun privé en zakelijk telefoongebruik willen scheiden.

VMWare heeft laten weten dat het gaat samenwerken met meerdere Android-fabrikanten om toestellen te voorzien van deze software. Naast telefoons zou het ook mogelijk zijn om de software toe te passen op tablets. Welke Android-fabrikanten VMWare al heeft weten te strikken voor de software is niet bekendgemaakt, LG ligt uiteraard voor de hand. Een partner als Samsung en HTC zou echter meer wenselijk zijn gezien het marktaandeel van deze merken.

Paul Strong, de CTO van VMWare, laat weten ook met regelmaat in gesprek te zijn met Google en Apple over hun vorderingen. Of hier ook een concrete samenwerking uit voort gaat komen is nog even afwachten, hierover liet Strong niets los.

Er is ook veel voordeel te behalen voor bedrijven, zij kunnen de zakelijke omgeving van de telefoon helemaal afschermen. Terwijl de privé omgeving van het toestel met een stuk minder restricties kan werken. Volgens VMWare is het mogelijk om de twee omgevingen zo te scheiden dat deze ook geen bestanden of apps kunnen delen met elkaar.

Via een simpele handeling zou het mogelijk moeten worden om te schakelen tussen de privé en zakelijke Android-installatie. Hoewel VMWare zich momenteel nog echt richt op Android zou hetzelfde mogelijk moeten zijn met iOS van Apple.

In theorie zou het zelfs mogelijk moeten zijn om iOS en Android op één toestel tegelijk te draaien. De kans dat een van de fabrikanten dit echter gaat toestaan lijkt nihil te zijn. Al zullen de ontwikkelaars van custom roms het ongetwijfeld gaan proberen.

Eind 2010 plaatste we op Techzine al een artikel met een video, waarin een demonstratie was te zien van een Android-toestel met twee installaties. Nu lijkt VMWare dan eindelijk zover om het ook daadwerkelijk op de markt te gaan brengen.