Samsung heeft zojuist op de IFA de Galaxy Tab 7.7 onhult en de Galaxy Note, een smartphone met een scherm van maar liefst 5,3 inch. Ter vergelijking de Galaxy S II, het huidige high-end model van Samsung heeft een scherm van 4,3 inch en wordt toch wel een beetje gezien als het maximale formaat van een smartphone. Zowel de Galaxy Tab 7.7 als de Galaxy Note beschikken over een Super Amoled Plus scherm.

Samsung heeft hiermee twee producten gepresenteerd met een zeer hoogwaardig beeldscherm wat ongetwijfeld het verkoopargument gaat zijn voor deze producten. De Galaxy S II is het meest recente toestel van Samsung met een Super Amoled Plus scherm. Als we even citeren uit de review van Techzine:

Quote:

Het kleurbereik van de Galaxy S II is bijna overweldigend te noemen, zo diep en helder zijn deze. Het is werkelijk een genot om naar te kijken. Samsung is zelf niet te verlegen om op te merken dat dit scherm beter is dan menig TV-scherm dat bij de consument in huis staat. Met een reactietijd van 0,01 milliseconde is het scherm ook nog eens bijzonder snel te noemen.

Het is natuurlijk nog even afwachten of Samsung dezelfde beeldkwaliteit weet te bieden op de twee schermen die toch een stukje groter zijn. Met zijn 7,7 inch is de Galaxy Tab bijna 2x zo groot als de Galaxy S II. De Galaxy Note is 1 inch groter, iets wat haalbaar zou moeten zijn.

Galaxy Tab 7.7

De Galaxy Tab 7.7 is wederom een Android-tablet en een derde variant naast de Galaxy Tab 10.1 en 8.9. Het doel van de 7.7 is om nog mobieler te zijn dan zijn twee groter broers, de 7.7 is om de verwarring compleet te maken 7,9 mm dik en weegt 335 gram. Dat is groot verschil met de 10.1 die bijvoorbeeld 8,6 mm dik is en 595 gram weegt.

De Galaxy Tab 7.7 is ook meteen de tablet waar wij al even op hebben gewacht. Samsung kwam recent met de Galaxy Tab 10.1 op de markt welke voorzien is van een NVIDIA Tegra 2 chip. Wij vroegen ons toen al af waarom Samsung deze keuze heeft gemaakt omdat het zelf ook chips ontwikkeld die vele malen krachtiger zijn. Voor de 7.7 lijkt Samsung niet gekozen te hebben voor NVIDIA maar voor haar eigen chips, om precies te zijn een een 1,4 GHz dual core-processor. De Galaxy Tab 7.7 is verder voorzien van Android 3.2, een opslagcapaciteit van 16GB, welke uitbreidbaar is via microSD tot 32 GB, twee camera’s één aan de voorzijde van 2 Megapixel en één aan de achterzijde van 3 Megapixel. Ook kent dit model ondersteuning voor Wifi en 3G, waarbij er is gekozen voor HSDPA+ tot 21 Mbps. Dan is er nog één opmerkelijke specificatie namelijk de hoeveelheid RAM-geheugen, de meeste modellen worden tegenwoordig uitgerust met 1 GB aan RAM-geheugen, de specsheet van Samsung geeft op dit moment 8 GB aan, een heel stuk meer dus. We hebben het PR-bureau gevraagd of er sprake is van een typefout, zij hebben het internationaal gecontroleerd en het blijkt vooralsnog te kloppen. Al houden wij het vermoeden dat iemand het verkeerde getalletje heeft ingevoerd.

Galaxy Note

Naast de nieuwe tablet is er ook een nieuwe duidelijk high-end smartphone aangekondigd. Het gaat hier zoals gezegd om een 5,3 inch smartphone, waarvan we ons direct afvragen is dit niet te groot? Dat zal een review moeten gaan uitwijzen, toen Samsung met de 4,3 inch Galaxy S II kwam dachten we uiteindelijk hetzelfde.

De Galaxy Note is voorzien van dezelfde processor als de Galaxy Tab 7.7, een dual core 1,4 GHz processor. Het scherm draait op een resolutie van 1280×800 wat voor een smartphone er hoog is. Op het toestel draait Android 2.3 Gingerbread en er zijn weer de nodige Samsung apps op voor geïnstalleerd. Verder beschikt het toestel over een 8 Megapixel camera aan de achterzijde, 2 Megapixel camera aan de voorzijde, 16 of 32GB aan interne opslagcapaciteit, welke uitbreidbaar is met nog eens 32GB.

Ook kunnen we meldden dat de Galaxy Note een unieke feature heeft, waar deze ook meteen zijn naam aan te danken heeft. Een zogenaamde Stylus Pen, waarmee je kan tekenen en aantekeningen maken. Uiteraard kan je het touchscreen ook met je vingers bedienen zoals vrijwel elke smartphone tegenwoordig, maar ook kan er gekozen worden om aantekeningen en ontwerpen met een meegeleverde stylus pen te maken.
Met de multimedia-applicatie S Memo kan je allerlei zelfgemaakte content opslaan. Van afbeeldingen en stemopnamen tot tekst, handgeschreven notities en tekeningen. Dit allemaal via één applicatie.

Samsung zal ook de S Pen SDK vrijgeven, zodat mobiele app-ontwikkelaars nieuwe applicaties en diensten kunnen maken die voor de S Pen geschikt zijn.

Als we dan tot slot gaan kijken naar het gewicht en de afmetingen en dit vergelijken met de Galaxy S II dan zien we dat het toestel 178 gram weegt, wat iets zwaarder is dan de Galaxy S II, welke slechts 116 gram weegt. De afmetingen zijn uiteraard ook groter dan de Galaxy S II, zo is de Galaxy Note 9,65 mm dik ten opzichte van 8,5 mm van de S II valt dit erg mee. Als we gaan kijken naar de lengte en de breedte, de Galaxy Note is 146,85 mm bij 82,95 mm en de Galaxy S II is 125 mm bij 66 mm. Dit scheelt dus duidelijk wat meer.

Voor de mensen die geen Galaxy S II hebben en toch willen weten hoe groot zo’n Galaxy Note dan precies is. Als je nog een 3,5 inch harde schijf hebt liggen en je haalt 1,8 cm van de breedte af, dan heb je het formaat van de Galaxy Note. Uiteraard is de smartphone ook een heel stuk dunner dan een harde schijf, maar qua lengte/breedte is het een prima vergelijking.