2min

Onderzoekers aan de Amerikaanse Rice University hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt verbindingen via radio frequenties qua snelheid te verdubbelen door middel van ruisonderdrukking. Deze techniek is toepasbaar op WiFi, 3G en 4G en andere soorten draadloze Netwerken.

Het probleem van draadloze communicatie is dat er of alleen kan worden verzonden of alleen kan worden ontvangen. Het is onmogelijk om tegelijk te verzenden en ontvangen. Op een draadloos apparaat wordt het inkomend signaal namelijk vervuild door de uitgaande signalen, doordat het uitgaande signaal zoveel sterker is. Het is vergelijkbaar met proberen te luisteren naar iemand die fluistert terwijl je zelf staat te schreeuwen.

De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om het inkomende signaal toch te onderscheppen als het mobiel apparaat aan het zenden is. Gezien een draadloos apparaat weet wat het aan het uitzenden is, kunnen die gegevens ook gebruikt worden om inkomende signalen te filteren. De data wordt gebruikt als ruisonderdrukking.

Het systeem werkt niet 100 procent, het is onmogelijk om alle ruis eruit te filteren maar het is voldoende om een Full-Duplex verbinding op te zetten waarbij men tegelijk kan verzenden en ontvangen.

Tot nu toe hebben draadloze netwerken een of twee aparte frequenties nodig of moet er om-en om verzonden en ontvangen worden. Een combinatie van deze twee methodes wordt in de praktijk ook gebruikt.

Verwacht wordt dat de nieuwe techniek die vorig jaar juli voor het eerst is beschreven over een paar jaar op grote schaal zal worden toegepast. De onderzoekers verwachten dat hun techniek vooral voor de mobiele operators interessant is, die kunnen de datadoorvoer van hun netwerk verdubbelen zonder extra zendmasten te plaatsen of nieuwe kostbare frequenties in te zetten. Voor mobiele apparaten zal er een minimale aanpassing moeten zijn voor nieuwe hardware.