Onderzoekers van de Amerikaanse MIT hebben een manier gevonden om de snelheid van draadloze WiFi-netwerken te verdrievoudigen, daarnaast kan ook het bereik worden verdubbeld. Door doorbraak is gevonden in de manier waarop signalen worden verwerkt door routers en access-points. In deze algoritmes viel nog het nodige te verbeteren.

De onderzoekers noemen de nieuwe methode, MegaMIMO 2.0, met de nieuwe algoritmes kan data realtime meerdere malen tegelijk gedistribueerd worden via een MIMO-systeem. Door de optimalisaties in het algoritme kan de snelheid verdrievoudigd worden en het bereik verdubbeld.

Hoewel deze optimalisaties kunnen zorgen voor een algemene verbetering van WiFi-netwerken, denken de onderzoekers dat het vooral heel bruikbaar is in omgevingen waar extreem veel gebruikers tegelijk gebruik willen maken van een draadloos signaal. Bijvoorbeeld bij een concert, conferentie, sportwedstrijd of universiteit.

De techniek is gebaseerd op MIMO, dit is een draadloze technologie waarbij signalen via muren, plafonds en objecten weerkaatsen door het huis om vervolgens een antenne te bereiken van een router. Hierdoor stellen veel bedrijven dat het toevoegen van meer antennes kan zorgen voor hogere snelheden. De onderzoekers van MIT delen die mening nu nog maar ten delen, wat meer antennes brengt geen optimalisatie in het gebruik van het spectrum en dat is wel nodig.

MegaMIMO 2.0 zal binnenkort commercieel beschikbaar worden gesteld en binnen enkele jaren zal het waarschijnlijk veel gebruikt gaan worden in nieuwe routers.