1 min

Het Europees Parlement heeft vandaag besloten om de export van bepaalde technologische producten aan dictaturen aan banden te leggen. Het gaat volgens het parlement om apparatuur die gebruikers in staat stelt om communicatie te monitoren.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) is erg blij met het voornemen van het Europees Parlement. Volgens haar gebruiken dictaturen deze technologie om haar eigen inwoners af te luisteren en te arresteren. Zij vindt dat deze technologie niet als wapen tegen de eigen bevolking ingezet mag worden.

Schaake had liever gezien dat de nieuwe wetgeving nog een stapje verder ging. Als het aan haar had gelegen, zou de EU een exportverbod mogen opleggen aan westerse bedrijven die dictatoriale regimes voorzien van technieken om communicatie te onderscheppen of het dataverkeer van mobiele telefoons af te tappen.

Zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister Maxime Verhagen (CDA) maakten zich in het verleden al hard om de export van dergelijke technologieën aan banden te leggen. Zo pleitte Rutte onder meer voor een verbod op de verkoop van internetfilters aan dictators. Ook heeft Nederland zich ingezet voor extra servercapaciteit vanuit de EU als dictatoriale regimes de toegang tot internet en social media blokkeren, zoals bij de opstanden in het Midden-Oosten is gebeurd. Deze maatregel is tot op heden nog niet ingevoerd.