2min Devices

Tekort aan HDD’s duurt mogelijk nog half jaar

De tekorten aan harde schijven duurt mogelijk nog een half jaar. De ernstige wateroverlast in Thailand toont nu al zijn invloed op de industriële markt en voordat ze hersteld is zijn we maanden verder.

Tekort aan HDD’s duurt mogelijk nog half jaarOndanks dat er wordt verwacht dat het waterpeil binnen enkele weken weer tot een normaal peil is gezakt zal het opruimen van de veroorzaakte schade en rommel nog lang voortduren. Dit zorgt er ook voor dat de fabrikanten van harde schijven voorlopig niet hun productie kunnen hervatten in Thailand. Gezien er enorm veel harde schijven in Thailand worden geproduceerd zal dat op voor een serieus tekort gaan zorgen.

Zo verwachten IDC en iSupply dat de overstromingen in Thailand ervoor gaan zorgen dat er een tekort van zo’n 25 tot 28 procent aan harde schijven zal zijn in de aankomende zes maanden. Fabrikant Western Digital lijkt het hardst getroffen volgens IDC. Bij dit bedrijf wordt een tekort van maar liefst 75 procent verwacht.

Het aantal verscheepte harde schijven zal in het vierde kwartaal van dit jaar zakken naar zo’n 125 miljoen. In het derde kwartaal waren dat er nog 173 miljoen. Voor de gemiddelde consument betekent dit dat de prijzen van de harde schijven zullen blijven stijgen en buitenproportionele vormen aan zullen nemen. In het vierde kwartaal wordt dan ook wederom een prijsstijging van meer dan tien procent verwacht. Echter moet er niet raar opgekeken worden als dit nog een aardig stukje hoger uitvalt.

De markt die hier echter wel baat bij heeft is de SSD-markt. Deze markt geniet van sterk stijgende verkoopcijfers van Solid State Disks. Fabrikanten van deze schijven zouden steeds meer orders binnen krijgen nu de tekorten aan harde schijven blijven groeien. Ondanks dat SSD’s beschikken over kleinere opslagvolumes, zijn deze schijven wel een stuk sneller, energie zuiniger, betrouwbaarder en maakt het de gemiddelde computer ook nog eens sneller.

Bron:Fudzilla