1 min

Mozilla, de aanbieder van de webbrowser Firefox, verwacht dat het volgend jaar de eerste versie van zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Boot 2 Gecko (B2G) zal lanceren. Dit besturingssysteem zal zowel voor smartphones als tablets geschikt zijn.

Afgelopen juli startte Mozilla met het maken van B2G. Het nieuwe besturingssysteem is, evenals Android, open source en zal volledig via de webbrowser functioneren. Dat betekent dat het uitvoeren van applicaties (apps) en basisfunctionaliteiten als bellen en sms’en via de browser zullen lopen. Mozilla verwacht dat ontwikkelaars dit jaar nog kunnen experimenteren met het nieuwe besturingssysteem.

Als alles volgens planning verloopt zal B2G in het tweede kwartaal van 2012 op de markt komen. In het eerste kwartaal zal Mozilla een demoversie lanceren, zodat ook wij kennis kunnen maken met het nieuwe mobiele besturingssysteem. Volgens Mozilla zal B2G compatible zijn op de meeste smartphones en tablets die op Android werken.

Volgens Mozilla is het niet meer dan vanzelfsprekend dat het bedrijf ook met een mobiel besturingssysteem op de proppen komt. Om de integratie van webapplicaties met smartphones en tablets te stimuleren, werkt Mozilla aan nieuwe web-API’s. Hierdoor kunnen ontwikkelaars apps maken die gebaseerd zijn op HTML 5 en tegelijkertijd even krachtig zijn als native apps.