Bronnen in of rondom Microsoft hebben aan The Next Web laten weten dat de volgende publieke versie van Windows 8 de naam beta gaat krijgen. Er komt dus geen preview of alpha versie van Windows 8. De Windows 8 beta zou naar verluidt in februari 2012 beschikbaar komen voor het grote publiek.

Na de beta zullen er waarschijnlijk nog twee versies volgen, te weten de release candidate en de RTM-versie (Ready to Manufacture). In theorie is het ook nog mogelijk dat er meerdere release candidates zullen verschijnen maar dit ligt niet voor de hand.

Microsoft heeft bij Windows 7 ook maar één release candidate uitgebracht en het bedrijf lijkt onder redelijk grote druk te staan om Windows 8 rond de zomer klaar te hebben. De beta in februari zou weleens vrijgegeven kunnen worden tijdens het Mobile World Congres in Barcelona waar ongetwijfeld veel nieuwe tablets te zien zullen zijn en waarschijnlijk ook met Windows 8.

Het geruchtencircuit staat in elk geval niet stil rond Windows 8, waar de meeste rekening op een lancering in september of oktober gaan er ook geruchten dat er in juni al Windows 8 tablets in de winkels verschijnen.

De geruchten spreken elkaar dus een beetje tegen, al dook er gisteren ook een gerucht op dat het een en ander kan verklaren. Mogelijk gaat de huidige bekende desktopomgeving verdwijnen in de ARM-versie van Windows 8. De normale Windows 8 versies houden uiteraard wel de desktopomgeving maar dan als app. Als er inderdaad een Windows 8-versie komt zonder de bekende desktopomgeving dan zou deze een stuk kleiner en minder complex kunnen zijn, waardoor die mogelijk ook eerder op de markt kan verschijnen. Dit kan een mogelijke verklaring zijn voor een vroege tablet lancering en een late lancering van Windows 8 als besturingsysteem voor de laptops en desktops.