2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In een poging activisten de digitale mond te snoeren heeft de Syrische overheid een verbod ingesteld op de iPhone. Het land is momenteel verwikkeld in een opstand en kent al enkele andere bizarre maatregelen.

Zo werd in juli het internet platgelegd en komen buitenlandse media al enige tijd niet meer het land binnen. Sinds afgelopen week is daar een nieuwe maatregel bijgekomen. Autoriteiten moeten nu namelijk iedereen waarschuwen op het gebruik van de smartphone van Apple. Dit valt te lezen in een verklaring van het ministerie van Financiën. De verklaring spreekt echter enkel over de iPhone. Andere typen smartphones werden niet genoemd.

De Syrische overheid neemt deze maatregel doordat activisten de buitenwereld op de hoogte probeert te houden middels videofragmenten welke worden geupload naar Youtube. Met dit verbod probeert de overheid van Syrië hier een rem op te krijgen. Activisten zijn echter niet te spreken over de maatregel. Volgens een activist is deze regel voor de overheid reden genoeg wanneer je als toerist het land in komt met een iPhone je op te pakken op verdenking van spionage.

De activist stelt ook dat "Steve Jobs zich om zou draaien in zijn graf als hij zag dat de iPhone op deze manier verboden wordt in zijn vaderland." De biologische vader van de recent overleden CEO van Apple was namelijke een geboren Syriër.

Syrië is zoals eerder vermeld verwikkeld in een hevige opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad. Volgens de Verenigde Naties zouden er inmiddels al zeker 4000 doden zijn gevallen bij protesten tegen het regime.