2min

Voormalige Palm en HP medewerkers stellen dat WebOS gedoemd is te mislukken. Het mobiele besturingssysteem zal nooit een succes worden, ook niet nu het open source is geworden. Volgens hun is het mobiele besturingssysteem simpelweg niet snel genoeg.

Volgens voormalige HP en Palm medewerkers zit er een grote ontwerpfout in het mobiele besturingssysteem WebOS waardoor het nooit een groot succes kan worden. De fout is ook niet zomaar op te lossen. Het probleem is namelijk dat WebOS is gebaseerd op de Webkit engine. Deze engine wordt ook gebruikt door de Chrome en Safari browser.

Paul Mercer, de voormalige senior director software bij Palm zegt: "Palm was de tijd ver vooruit toen het telefoonsoftware probeerde te bouwen gebaseerd op webtechnologie, we waren alleen nietin staat om met zo’n ambitieus en baanbrekend design te komen. Wellicht was het echter nooit mogelijk omdat de technologie er nog nit klaar voor was."

Een van de grote problemen was dat WebOS is gebaseerd op Webkit. Dat was een grote fout want applicaties konden simpelweg niet zo goed presteren als de applicaties op Apple’s iOS. Een ander probleem was dat WebOS te snel is gebouwd, het duurde slechts negen maanden om het volledige besturingssysteem te bouwen en Palm nam duidelijk de snelste in plaats van de beste weg. De eerste smartphone met WebOS, de Palm Pre, werd gelanceerd in juni 2009 en kreeg vooral kritiek op de prestaties. De telefoon was te traag.

Dit probleem is echter nog steeds niet opgelost. WebOS is nog steeds gebaseerd op Webkit en qua prestaties kan het daarom nog steeds niet concurreren met Apple’s iOS of Android. Daardoor kan het eigenlijk nooit een succes worden aldus Mercer. "Als het doel is om software te ontwikkelen die net zo snel en mooi is als die van Apple, zal WebOS nooit slagen want WebKit is hier nog steeds niet klaar voor."

Als WebOS wil slagen zal de Webkit engine dus nog flink moeten worden verbeterd. Google draagt hierin duidelijk zijn steentje bij, met de komst van de Chrome-browser heeft ook de Webkit engine een flinke impuls gekregen. Als HP van WebOS nog een succes wil maken zal het dus ook energie moeten steken in Webkit en wellicht moeten gaan samenwerken met Google. Dit lijkt echter niet voor de hand te liggen nu HP ervoor heeft gekozen om WebOS open source te maken.