Op vrijwel alle nieuwe computers en laptops kan je tegenwoordig al een USB 3.0 poort vinden. Dit is de nieuwe USB-standaard die vele malen sneller is dan USB 2.0 en ook meer stroom kan leveren om bijvoorbeeld je telefoon op te laden. Sinds begin vorig jaar verovert USB 3.0 de pc-markt maar alle smartphones en tablets werken nog steeds met micro-USB 2.0 en het gaat nog zeker een jaar duren voordat hier verandering in komt.

Het USB Implementers Forum heeft laten weten dat micro USB 3.0 wel onderweg is maar het nog zeker een jaar gaat duren voordat we de eerste apparaten gaan zien met een micro USB 3.0 poort. Alle smartphones en tablets die in 2012 op de markt verschijnen zullen dus nog gebruik maken van USB 2.0.

Verder weet het USB Implementers Forum te melden dat de snelheid van micro USB 3.0 niet gelijk zal zijn als aan de normale USB 3.0 variant. USB 3.0 haalt op papier 5 Gbps wat in de praktijk neer komt op ongeveer 800 mbit. De micro variant zal deze snelheid niet gaan halen maar zal wel een stuk sneller zijn dan USB 2.0. Ook zal het mogelijk worden om apparaten met een micro USB 3.0 poort sneller op te laden.