2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens het Chinese persbureau Kotaku dreigden 300 werknemers van een Xbox 360-fabriek zich van het leven te beroven als ze geen ontslagvergoeding kregen. Volgens het persbureau en andere Chinese bronnen had het bedrijf Foxconn de ontslagen arbeiders aanvankelijk een financiële regeling toegezegd, maar zou op het laatste moment hierop zijn teruggekomen.

Foxconn is een Chinees bedrijf dat de productie doet voor enorm veel elektronica producten voor allerlei verschillende bedrijven. Apple is bijvoorbeeld een van de grootste klanten van Foxconn, maar ook Microsoft laat Foxconn de Xbox 360 consoles bouwen.

De fabriek in kwestie houdt zich dan ook voornamelijk bezig met de productie van Xbox 360 consoles. Volgens diverse Chinese bronnen waren werknemers niet te spreken over de hoogte van hun salaris en eisten ze daarom een loonsverhoging. Werkgever Foxconn, die duidelijk niet gecharmeerd was van deze looneis, legde de werknemers een keuze voor: of ze zouden doorwerken tegen hetzelfde salaris, of ze mochten hun ontslag indienen en dan zouden ze een ontslagvergoeding meekrijgen. Het gros van de medewerkers koos voor de tweede optie, maar Foxconn krabbelde uiteindelijk terug en besloot geen ontslagvergoeding uit te keren..

Daarop besloten ruim 300 medewerkers om hun ongenoegen te uiten door met een massazelfmoord te dreigen. Naar verluidt is de productie tijdelijk stilgelegd, omdat medewerkers naar de daken liepen en dreigden van het pand te springen. De burgemeester van de Chinese stad moest eraan te pas om de gemoederen te bedaren. Uiteindelijk liep het allemaal af met een sisser en zijn er geen slachtoffers gevallen.

Foxconn is de afgelopen jaren geregeld in het nieuws geweest omdat diverse medewerkers zelfmoord hadden gepleegd. Zo beroofde in juli 2009 een 25-jarige medewerker zich van het leven nadat hij een prototype van de nieuwe iPhone was verloren. In de eerste 7 maanden van 2010 pleegden tenminste 13 medewerkers zelfmoord, omdat ze overwerkt waren en het salaris te laag was.

Apple probeert zelfmoorden tegen te gaan door medewerkers een antizelfmoorddocument te laten ondertekenen. Daarin verklaren ze dat ze niet de hand aan zichzelf zullen leggen zolang ze in dienst zijn bij een fabriek die Apple producten maakt. Of het ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet valt te betwijfelen.

Microsoft heeft inmiddels in een verklaring laten weten het verhaal te onderzoeken en stelt dat het de arbeidsomstandigheden erg serieus neemt. Het bedrijf maakt ook duidelijke afspraken hierover met haar partners. Microsoft verwacht van haar partners dat ze hun werknemers eerlijk behandelen en zorgen voor een veilige werkomgeving.