2min

Foxconn, een van de grootste toeleveranciers van Apple, zegt dat het haar medewerkers een salarisverhoging zal geven. Variërend krijgen zij vanaf volgende maand een loonstrookje dat 16 tot 25 procent hoger zal uitvallen.

Dat klinkt zeer genereus en royaal, maar ook dan is het nog steeds geen vetpot om voor Foxconn te werken. Gemiddeld verdienen de fabrieksarbeiders zo’n 400 dollar per maand. Naast een salarisverhoging zal de directie van Foxconn ook ingrijpen om het aantal overuren te reduceren.

Vorige week bracht de Fair Labour Association (FLA), op verzoek van Apple, een onaangekondigde inspectie om de arbeidsomstandigheden in kaart te brengen. Voorzitter Aureut van Heerden was zeer positief over de werkomstandigheden van de fabriek. Volgens hem zorgden verveling en vervreemding voor stresssituaties op de werkvloer, die in het uiterste geval leiden tot zelfdoding. "Foxconn heeft veel jonge arbeiders die van het platteland komen en voor het eerst van hun familie gescheiden zijn. Zij maken een overgang van het plattelandsleven naar een geïndustrialiseerde levensstijl. Voor de meeste arbeiders is dat een flinke shock. Zij hebben behoefte aan emotionele ondersteuning, maar kunnen dat nergens vinden", aldus Van Heerden.

Snel genoeg kwam hij terug op zijn woorden en vertelde hij in een interview aan Bloomberg dat hij op tal van problemen was gestuit. Hij wilde in het interview niet dieper ingaan op welke problemen hij aantrof in de fabrieken van Foxconn. Van Heerden zei dat hij op korte termijn "een aantal belangrijke mededelingen" verwachtte van het Taiwanese bedrijf. Mogelijk dat hij naar deze uitspraken van Foxconn verwijst.

De recente negatieve publiciteit is niets nieuws voor Foxconn. Het bedrijf wordt al enkele jaren geplaagd door verhalen over medewerkers die uit pure ellende en wanhoop de hand aan zichzelf leggen. Zo beroofde in juli 2009 een 25-jarige medewerker zich van het leven nadat hij een prototype van de nieuwe iPhone was verloren. In de eerste 7 maanden van 2010 pleegden tenminste 13 medewerkers zelfmoord, omdat ze overwerkt waren en het salaris te laag was. Recentelijk nog dreigde een groep van 300 werknemers zichzelf van het leven te beroven als ze geen ontslagvergoeding zouden krijgen.