min

Tags in dit artikel

We kennen natuurlijk al de glasbak, de GFT-bak en inzamelpunten voor plastic en blikafval. D66 wil het liefst dat er nog een afvalbak bijkomt voor elektronicaproducten, waar mensen hun versleten broodrooster en oude mobiele telefoontjes kwijt kunnen.

Daarvoor pleit D66-Europarlementariër Gerban-Jan Gerbrandy. Als speciaal rapporteur voor Resource Effeciency voert hij al enige tijd een moeizame strijd om de huidige wetgeving rondom elektronica-afval in Europa aan te scherpen. Volgens de huidige regels zijn alleen winkeliers die een winkeloppervlakte van 400 vierkante meter hebben verplicht om oude elektronica-apparatuur in te nemen. Dat zou hij liever anders zien.

Om de drempel voor het wegbrengen oude elektronica zoveel mogelijk te verlagen, wil hij het liefst dat consumenten hun rotzooi naar een inzamelpunt kunnen brengen. Gerbrandy pleit voor minder coulantie tegenover kleine winkeliers. Ook zij moeten in zijn ogen hun verantwoordelijkheid nemen en deze niet afschuiven naar de grotere winkelketens. "De drempel om e-afval weg te brengen naar een afleverpunt in de buurt blijft op deze manier te hoog. Niet in elk dorp zit een Mediamarkt of BCC. Wat we met petflessen of glas kunnen – naar de supermarkt of glasbak – kunnen we toch ook wel met mobieltjes?", aldus Gerbrandy.

Hij vervolgt zijn betoog: "Op het hele continent zijn consumenten prima in staat flessen naar de glasbak te brengen. Veel elektronisch afval is niet veel groter dan een glazen fles en hoe vaak gooi je nou elektronica weg? Terugbrengen naar de winkel is echt niet te veel gevraagd."

Het inzamelen biedt volgens de Europarlementariër grote voordelen om materialen opnieuw te gebruiken. Daar zitten volgens Gerbrandy kostbare grondstoffen die we momenteel importeren uit landen buiten de EU. Hij stelt dat de lidstaten de problematiek erkennen, "maar als er concrete maatregelen genomen moeten komen, haken ze af", aldus Gerbrandy.