2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Fotocameragigant Nikon heeft een nieuwe digitale spiegelreflexcamera aangekondigd, welke in staat is om foto’s met een resolutie van 36,3 megapixel vast te leggen in RAW-formaat. In DX-formaat spreken we over 15,4 megapixel.

De Japanse camerafabrikant overtreft met de Nikon D800 waarschijnlijk de behoeftes van velen. De CMOS-sensor is in staat om foto’s met een resolutie van 7360 x 4912 pixels vast te leggen en de ISO-waarde kan variëren van 100 tot 6400. Eventueel is de ISO-waarde nog uit te breiden van 50 tot 25600. Natuurlijk kan je ook in full HD met een verversingssnelheid van 30 frames per seconde video’s opnemen. Video’s kunnen vastgelegd worden in H.264- en MPEG4-formaat. De D800 is tevens voorzien van een 3,2 inch LCD-scherm zodat de genomen foto’s direct terug te zien zijn.

De Nikon D800 is volgens de fabrikant zeer snel, bij serieopnames maak je 4 foto’s per seconden, wat gezien de resolutie vrij snel te noemen is. Opnames worden weggeschreven op een CompactFlash- of SD-kaart. De eigenaar kan zelf de keuze maken aangezien er aan een dubbel kaartslot is gedacht.

De Nikon D800 is spatwaterdicht uitgevoerd en weegt ondanks dat toch slechts 900 gram. Men mag de D800 tegen het einde van maart op de markt verwachten, de adviesprijs bedraagt zo’n 2900 euro. Voor enkele honderden euro’s extra’s heb je overigens een variant waarin de low-pass-filter achterwege is gelaten. Zonder deze filter wordt de beschikbare resolutie optimaal gebruikt, maar loop je wel de kans om ongewenste streepjespatronen vast te leggen.