Canonical heeft aangekondigd dat het Kubuntu niet langer financieel gaat ondersteunen.

Dit meldt Jonathan Riddell, de hoofdontwikkelaar van het Kubuntu-project en de enige betaalde ontwikkelaar die werkt aan het project namens Canonical, op de mailinglijst van het project. Tot nu toe werkte Riddell voltijd aan het Kubuntu-project, maar na versie 12.04 LTS zal de community achter het project het werk over moeten nemen.

"Dit is een rationele, zakelijke beslissing, Kubuntu is al zeven jaar lang geen commercieel succes en het is onrealistisch om te verwachten dat er blijvend geld in wordt gepompt", zo vertelt Riddell. "Ik heb de afgelopen zeven jaar geprobeerd om een distributie te maken waarin de geweldige KDE-technologie het best tot zijn uiting komt en we hebben een mooie community die dat ook wil, maar het product heeft niet de wereld veroverd en het ziet er niet naar uit dat dat snel zal gebeuren."

Canonical zal Kubuntu blijven ondersteunen qua infrastructuur, net zoals het doet bij andere Ubuntu-afgeleiden die door de community zijn gemaakt, zoals Xubuntu, Lubuntu en Edubuntu.

Overigens blijft Riddell wel gewoon bij Canonical werken, maar zal hij zijn tijd anders gaan besteden. Riddell heeft laten weten dat hij in zijn vrije tijd ongetwijfeld nog mee zal helpen en dat hij niet zeker is of de community in staat zal zijn alle taken over te nemen.