Natuurkundigen hebben een nieuwe manier ontdekt om data weg te schrijven. De prestaties van harde schijven die gebruik zouden maken van deze nieuwe lasertechniek zouden honderden keren sneller kunnen zijn dan de huidige magnetische harde schijven.

De huidige conventionele harde schijven zijn qua prestaties achterhaald. Solid State Drives zijn wat betreft prestaties heer en meester, maar zijn qua prijs vooralsnog niet aantrekkelijk genoeg. Magnetische schijven zijn trager, maar bieden qua prijs in verhouding wel veel meer opslagruimte.

Deze nieuwe vondst van natuurkundigen zou ervoor kunnen zorgen dat de rollen worden omgedraaid. Het team, dat geleid werd door Thomas Ostler van de universiteit van York, vond namelijk een manier om de prestaties van harde schijven honderden keren te verhogen. Met de nieuwe techniek wordt niet langer gebruik gemaakt van een lees- en schrijfkop die de data middels een magnetisch proces wegschrijft, in plaats daarvan wordt een laser gebruikt. Op deze manier kan een harde schijf per seconde Terabytes aan data wegschrijven, een ander voordeel van deze techniek zonder schrijfkop is dat er minder energie verbruikt wordt.

Deze laser brandt minder dan één picoseconde op de schijf om een stukje data weg te schrijven. De temperatuur zal dan zeer plaatselijk wel kortstondig tot 800°C stijgen. Wat deze temperatuurstijgingen betekenen voor de betrouwbaarheid van de producten is vooralsnog onbeantwoord.