1 min

Onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven zijn er in geslaagd om de snelheid van een harde schijf op te voeren door het gebruik van laserpulsen.

De verhoging was vooral te merken op het gebied van schrijfsnelheid en is nodig om schijven met een hoge dichtheid in korte tijd van informatie te voorzien. Als men geen extra laserpulsen gebruikt, klappen de magneetgebieden langzaam om.


Bij bepaalde magnetische materialen zorgde het afvuren van een laserpuls voor een magnetisatie die 1000 keer sneller omklapt dan normaal. Dit is de winst waar de wetenschappers naar zoeken. Dit, omdat het ze in staat stelt om kleine schijven te maken met een capaciteit van vele terabytes.

Het onderzoek is uitgevoerd door de TU Eindhoven in samenwerking met de Technische Universität uit Kaiserslautern en het Max-Planck-Institut te Stuttgart. Het geheim van deze techniek komt door een verhitting in het schrijfoppervlak. Deze verhitting wordt veroorzaakt door een laserpuls. Het magnetische materiaal wordt door de verhitting erg gevoelig voor externe magneetvelden. Het resultaat is dat er in een hele korte tijd van een 0 een 1 wordt gemaakt en andersom. Na het afkoelen wordt het magneetgebied weer net zo stabiel als voorheen, waardoor de informatie vastligt.

Het onderzoek, waarvan vandaag een verslag is gepresenteerd in het tijdschrift Nature, is geleid door prof. dr. Bert Koopmans van de TU Eindhoven.