2min Devices

DPI populair bij Europese telco’s en ISP’s

Deep packet inspection (DPI), een techniek om netwerkverkeer te inspecteren en controleren op bijvoorbeeld peer-to-peer-traffic of VoIP wordt door Europese telecomoperators en internet aanbieders grootschalig toegepast. Deze diensten worden vervolgens afgeknepen of zelfs volledig geblokkeerd.

DPI populair bij Europese telco’s en ISP’sDit is naar buiten gekomen uit een onderzoek van de Europese internetautoriteit BEREC. Vooral het afknijpen of blokkeren van p2p-verkeer en VoIP wordt vaak toegepast om het internetverkeer te managen in de eigen infrastructuur. BEREC hield een onderzoek onder 400 aanbieders van internettoegang in Europa, hieruit bleek dat vooral mobiele internetaanbieders VoIP-verbindingen tegenhouden, terwijl aanbieders van vast internet zich bezig houden met het blokkeren of afknijpen van p2p-verkeer.

Ook in Nederland wordt deep packet inspection toegepast door telecomaanbieders en worden diensten als VoIP geblokkeerd. Dit is normaal gesproken echter vastgelegd in het afgesloten contract.

Naast het tegengaan van p2p-verkeer en VoIP, wordt er ook DPI toegepast om spam tegen te gaan en om verkeersopstoppingen te voorkomen passen Europese operators buffering en afknijpen van onder andere videostreams toe.

BEREC is nog bezig met het analyseren van de resultaten van het onderzoek en trekt op dit moment daarom nog geen harde conclusies. In het voorjaar wordt het eindrapport openbaar gemaakt.

De internetwaakhond presenteert de eindresultaten niet alleen aan de Europese Comissie, maar zullen tevens worden gebruikt bij het innemen van een standpunt over netneutraliteit en wil het komen tot voorschriften wat betreft de kwaliteit van de geboden service door internetaanbieders en telecombedrijven.

Bron:Webwereld