De verwachting is dat de pc-verkoop in 2012 weer flink zal toenemen. Dat zal voornamelijk te danken zijn aan de lancering van Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 8 en de diverse nieuwe ultrabooks. Met name in de tweede helft van dit jaar zullen de verkoopaantallen flink gaan stijgen.

Dat voorspelt onderzoeksbureau IDC op basis van de laatste cijfers. De verkoopaantallen van afgelopen jaar vielen hoger uit dan verwacht. Wereldwijd gingen er toen 352 miljoen pc’s over de toonbank, omgerekend een stijging van 1,8 procent. Analisten voorspelden dat de wereldwijde pc-verkoop in 2011 met 1 procent zou afnemen als gevolg van de economische crisis en de overstromingen op het Aziatische continent.

De voorspelling voor dit jaar ziet er rooskleurig uit. Onderzoeksbureau IDC schat dat fabrikanten in 2012 wereldwijd 5 procent meer pc’s zullen verkopen. Maar de groei zal zich waarschijnlijk pas in de tweede helft voordoen. "Veel consumenten stellen de aankoop van een pc uit, omdat tablets een krachtige afleiding zijn", zo zegt Bob O’Donnel, vice-president bij IDC. De laatste cijfers suggereren volgens hem dat consumenten tablets niet als een vervanging van de pc beschouwen. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om hun pc-aankoop uit te stellen totdat Windows 8 op de markt is.

Microsoft zal volgens O’Donnel nog een zware dobber hebben aan de concurrentie. Onder meer Samsung, Asus, Toshiba en Hewlett-Packard kondigden begin dit jaar aan verschillende ultrabooks te zullen introduceren. Hij noemt de introductie van Windows 8 en diverse nieuwe ultrabooks "een stap in de goede richting" om de interesse voor pc’s weer aan te wakkeren.

Op de middellange termijn verwacht het IDC dat de pc-verkopen nog verder zullen aantrekken. Dit jaar zullen er wereldwijd 371,1 miljoen pc’s over de toonbank gaan. In 2013 zal de wereldwijde pc-verkoop stijgen tot 406,4 miljoen stuks. In 2016 zal de pc-verkoop volgens de onderzoekers van het IDC toegenomen zijn tot 518,3 miljoen pc’s.

Mike Moskowitz, analist bij zakenbank JP Morgen, voorspelde vorige maand dat ultrabooks niet de drijvende kracht achter de pc-verkoop zullen zijn. Hij is sceptisch over het succes van deze flinterdunne computers vanwege de toenemende concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt en de hoge prijzen van ultrabooks. Experts zijn het met elkaar eens dat een prijsverlaging van ultrabooks in het verschiet ligt. Wanneer deze prijsverlaging doorgevoerd zal worden is iets waar ze het niet eens over kunnen worden. De een houdt het op dit jaar, de ander denkt dat de prijsverlaging niet vóór 2013 zal plaatsvinden.