2min

Tags in dit artikel

, , ,

Diverse anonieme ontwikkelaars zeggen dat de Nintendo Wii U, de opvolger van de Wii die later dit jaar in de schappen zal liggen, niet zo krachtig zal zijn als de Xbox 360 of PlayStation 3. Weliswaar kan de Wii U full HD graphics produceren, deze kunnen volgens ongenoemde ontwikkelaars niet concurreren met de huidige generatie gaming consoles.

Onafhankelijk van elkaar zeggen diverse ontwikkelaars die met de Wii U werken dat de graphics van Nintendo’s nieuwste gaming console niet zo goed zijn als die van de Xbox 360 en PS3. "Er zijn niet zo veel shaders beschikbaar. Natuurlijk zijn sommige dingen beter, maar dat is voornamelijk het gevolg van een moderner design. Over de gehele linie bekeken kan de Wii U de andere consoles niet bijbenen", aldus één van de ontwikkelaars.

Volgens Gamesindustry is dat niet verwonderlijk. De redactie benadrukt dat de grafische kracht van een gaming console en het prijskaartje sterk met elkaar samenhangen. Naarmate een console een krachtigere GPU en CPU heeft, verbetert ook de beeldkwaliteit. Maar dit heeft uiteraard wel gevolgen voor de prijs die consumenten moeten betalen. De uitdaging is om de beste grafische prestaties neer te zetten tegen een bepaalde verkoopprijs. Daar slaagt Nintendo niet in volgens diverse ontwikkelaars.

De tabletachtige controller is het paradepaardje van de Wii U. Ook de grafische prestaties van dit apparaat zijn volgens Gamesindustry niet indrukwekkend te noemen. Om de kosten te drukken heeft Nintendo een eenvoudige LCD-touchscreen geïntegreerd in de controller. Daarnaast heeft de controller een aantal stevige minpunten. "Het probleem is dat er maar één wordt meegeleverd en dat er ook maar één tegelijkertijd gebruikt kan worden. Daarbij is de tablet ook niet onafhankelijk. De console moet namelijk aanstaan en de speler moet in de buurt blijven", aldus een andere ontwikkelaar.

Nintendo prijst de Wii U om haar innovatie en kwalitatieve game design, maar iedere vergelijking met de Xbox 360 en PS3 blijft uit, zo merkt Gamesindustry op. Dit verraadt volgens de website dat Nintendo iets te verbergen heeft: anders schreeuwde de game-ontwikkelaar het wel van de daken als hun systeem krachtiger was dan haar concurrenten.

Gisteren schreef Techzine dat de Nintendo Wii U volgens de laatste geruchten op 18 november in de VS op de markt zal verschijnen. Eind januari bevestigde Nintendo dat de Wii U nog voor het einde van het jaar gelanceerd zou worden, zonder daarbij een concrete datum te noemen.