2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple werkt aan een verkleinde versie van de populaire iPad. Deze tablet heeft een scherm van 7.85 inch en beschikt over dezelfde resolutie als de originele iPad (1024 x 768). Of Apple deze tablet ook daadwerkelijk op de markt zal brengen is onduidelijk.

Dit nieuws wordt gemeld door blogger John Gruber in een interview met het Amerikaanse programma The Talk Show. Gruber heeft in het verleden wel vaker voorspellingen gedaan over Apple die bleken te kloppen. De blogger zegt dat hij "van verschillende mensen" heeft begrepen dat Apple momenteel werkt aan een kleine versie van de iPad. Het scherm van deze iPad zou niet groter zijn dan 7.85 inch, maar wel dezelfde resolutie hebben als de iPad 1 en 2.

Om een beeld te krijgen van de grootte van de tablet, moeten gebruikers in portretmodus een screenshot maken met hun iPad en deze horizontaal vasthouden. Wel benadrukt de blogger dat hij niet met zekerheid kan zeggen of Apple deze kleine iPad ook daadwerkelijk op de markt zal lanceren. Maar dat er een prototype van dit model in omloop is, staat volgens hem als een paal boven water.

Geruchten over een zogeheten iPad Mini maken al enige tijd de ronde op het internet. Voor zover bekend is dit niet de officiële naam van deze tablet, maar is deze verzonnen door analist Brian White. Hij maakte afgelopen jaar een rondreis langs diverse toeleveranciers van Apple. Zij wisten hem te vertellen dat Apple werkt aan een kleine tablet met een aantrekkelijk prijskaartje voor consumenten die niet het geld (over) hebben voor een iPad 2. Sindsdien houden de geruchten over de iPad Mini hardnekkig aan.

De overleden oud-topman bij Apple Steve Jobs heeft altijd gezegd dat hij geen iPads wil introduceren met een kleiner scherm. Dat zou een prettige internet- en gebruikservaring in de weg staan en is op voorhand gedoemd te mislukken. De reden dat concurrenten met kleinere tablets op de markt komen, had volgens Jobs te maken met het feit dat zij onvoldoende middelen hebben om tablets met grote schermen te bieden tegen dezelfde prijs als Apple.

Van de andere kant zou het aannemelijk zijn dat Apple inspringt op de consumenten die wel een iPad willen kopen, maar niet het geld (over) hebben voor de grote versie. Samsung, Amazon en Barnes & Noble beschikken al over een één of meerdere tablets met een kleiner scherm.