Apple heeft in San Jose in de Amerikaanse staat Californië de langverwachte iPad mini aangekondigd. Het apparaat beschikt over een scherm van 7,9 inch en is de helft lichter en een kwart dunner dan de grote broer.

De kleinere iPad heeft een iets andere vorm gekregen dan we gewend zijn van Apple. In plaats van een lijst om het scherm die aan alle zijden even breed is, heeft de iPad mini een dunnere bezel aan de zijkanten van het scherm.

Het scherm heeft dezelfde resolutie als de originele iPad, wat voor ontwikkelaars een prettige conclusie zal opleveren. Zij hoeven immers hun applicaties niet opnieuw te ontwerpen. We kunnen in dit geval dus niet spreken van een retina-scherm, omdat de resolutie 1024 bij 768 pixels bedraagt.


Apple voorziet de iPad mini van de Apple A5-processor, ondersteuning voor LTE, een FaceTime HD-camera aan de voorkant en een 5 megapixel camera aan de achterkant. De iPad kan 10 uur lang werken op een enkele acculading. Natuurlijk wordt de iPad mini ook voorzien van de Lichtning-aansluiting die met de iPhone 5 werd geïntroduceerd.

De iPad mini wordt geleverd in de kleuren zwart en wit. Opvallend hierbij is dat ook de achterkant van de tablet diezelfde kleur krijgt. De iPad mini krijgt een prijs van 329 tot 659 dollar, afhankelijk van de ondersteuning voor datanetwerken en de opslagruimte.

De iPad mini wordt vanaf 2 november in de winkels verwacht, Nederland behoort tot de eerste landen waarin de tablet wordt gelanceerd.