Door de komst van goedkopere alternatieven zal de tabletverkoop verder toenemen. Zakenbank JP Morgan voorspelt dat er volgend jaar 99,3 miljoen tablets over de toonbank zullen gaan.

Dat is een sprong van 55,2 procent vergeleken met de huidige situatie. Eerder maakte JP Morgan de schatting dat er volgens jaar zo’n 90 miljoen verkocht zullen worden. De Amerikaanse zakenbank heeft dat aantal met 10 miljoen naar boven bijgespijkerd. Over 2013 is de bank nog optimistischer: dan zullen er naar schatting wereldwijd 132,6 miljoen tablets verkocht worden.

Reden voor dit optimisme is het verschijnen van diverse tablets in een lagere prijsklasse, zoals de Kindle Fire van Amazon (199 dollar). Daardoor zal de druk bij concurrenten toenemen om de prijzen van hun tablets de verlagen, aldus JP Morgan. Desondanks zal Apple volgens de zakenbank ook volgend jaar de grootste speler op de tabletmarkt blijven. Analisten verwachten dat Apple volgend jaar 45,5 miljoen iPads zal verkopen, goed voor een marktaandeel van 46 procent.

Voorspellingen doen over de verkoopaantallen van tablets met Windows 8 is op dit moment zeer moeilijk. Naar verluid zullen deze tablets in de herfst hun opwachting maken. Als de lancering vertraging oploopt en de tablet niet goed bij consumenten wordt ontvangen, zal dat een nadelig effect hebben op de verkoopcijfers.

De prijsverlaging die JP Morgan voorspelt komt overeen met geruchten die al langer de ronde doen. Volgens deze geruchten zullen volgend jaar de prijzen van tablets dalen vanwege de komst van goedkopere alternatieven. Hierdoor is de voorraad van Android-tablets hoog opgelopen. Om deze restpartij kwijt te raken zullen aanbieders hun prijzen reduceren.