Apple heeft een 32nm-versie van de A5-processor ontwikkeld, welke geproduceerd is voor de iPad 2 en Apple TV. Apple heeft zelf geen informatie losgelaten over de reden van de overstap op de nieuwe chip, maar verwacht wordt dat de 32nm-processor ook in nieuwe Apple-producten gebruikt gaat worden.

Het gaat dus niet om een nieuwe generatie A5X-processor, welke in de nieuwe iPad te vinden is, maar om een verbeterde A5-processor. Deze is met 69,6 vierkante millimeter 41 procent kleiner dan de originele chips in de vorig jaar gelanceerde iPad 2. Het voordeel is onder andere dat productiekosten voor nieuwe modellen omlaag gebracht kunnen worden en ook dat de accu langer mee zal kunnen gaan. Samsung is net als bij de oudere versies opnieuw de fabrikant van de A5-processoren.

Technologiewebsite Chipworks.com meldt dat de Apple TV over een dualcore-processor beschikt, terwijl Apple in de spec-sheet melding maakt van een singlecore A5-processor. Waarschijnlijk staat één van de kernen standaard uitgeschakeld waardoor het in feite dus wel gaat om een dualcore-processor, maar waarvan enkel de helft gebruikt kan worden. Het is mogelijk dat Apple tegen een lage prijs ook A5-processoren van Samsung koopt waarbij één van de twee kernen niet functioneel is door productiefouten.

In de nieuwe iPad zit momenteel een 45nm versie van de A5X-soc, deze is met 169 vierkante millimeter een stuk groter. Het is mogelijk dat Apple de upgrade zwijgzaam heeft toegepast om te testen hoe de chip presteert, zodat deze in de toekomst ook in bijvoorbeeld een nieuwe iPhone of iPad kan worden gebruikt.