2min

Slecht nieuws voor degenen die op zoek zijn naar een harde schijf. De prijzen zijn de afgelopen paar weken in diverse landen al verdubbeld. In Nederland zou er al sprake zijn van een verdrievoudiging op het prijskaartje.

De prijs van harde schijven was altijd redelijk stabiel. Maar door verschillende overstromingen in Thailand en andere Aziatische landen is de productiecapaciteit gereduceerd tot een minimum. Daardoor is het niet mogelijk om aan de vraag te voldoen of de voorraden in Europa en Amerika op peil te houden. Het gevolg daarvan is voor iedereen merkbaar: een flinke prijsstijging.

Tussen half oktober en half november steeg de prijs van een harde schijf gemiddeld met 5,4 procent per dag. Daardoor is het prijskaartje in zeer korte tijd met een factor 2 toegenomen. In Nederland zijn de prijzen voor een harde schijf van 1 TB van Western Digital en Seagate maar liefst verdrievoudigd in deze periode.

De voorspelling is dat deze prijsstijging de komende maanden nog zal aanhouden, misschien zelfs wel een jaar aldus pessimisten. Ongeveer de helft van de wereldwijde productie is afkomstig uit Thailand. Lokale productieproblemen leiden hierdoor tot wereldwijde prijsstijgingen. Niet alleen consumenten ondervinden hinder van de overstromingen: ook grote internetbedrijven zoals Facebook en Google zeggen last te hebben van de beperkte productiecapaciteit. Volgens Meg Whitman, CEO van HP, kloppen grote internetbedrijven nu aan bij HP omdat ze geen harde schijven hebben om servers mee te bouwen.

Ook Sony lijdt onder de overstromingen. Hierdoor was het Japanse elektronicaconcern niet in staat om overzeese voorraden op peil te houden, wat zijn impact had op de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf.