1 min

Tags in dit artikel

,

Het hoofd van de FFC wil dat de instantie de regels betreffende elektromagnetische straling door mobiele telefoons opnieuw onder de loep neemt. Aanhoudende bezorgdheid dat apparaten hersentumor kunnen veroorzaken geeft daar reden toe.

Julius Genachowski, voorzitter van de Amerikaanse telecomwaakhond FFC, deed afgelopen vrijdag een voorstel bij zijn mede-commissarissen tot een formeel onderzoek naar de emissiestandaarden voor mobiele telefoons. De huidige standaarden zijn van kracht sinds 1996. Het voorstel moet door het merendeel van de commissarissen goedgekeurd worden voor de FFC over de zaak naar buiten treedt.

De FFC wil met input vanuit de wetenschap de standaarden versterken of verbeteren. Er zullen mogelijk aparte regels opgesteld worden voor apparaten gebruikt door kinderen. Een woordvoerder benadrukt dat de instantie nog altijd gelooft dat er geen verband is tussen kanker, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies of andere gezondheidsproblemen en straling door mobiele telefoons.

Een Deens onderzoek waar meer dan 350.000 personen bij betrokken waren toonde dat het gebruik van mobiele telefoons de kans op kanker niet verhoogde. Ook de Gezondheidsraad besloot naar aanleiding van een metastudie onder kinderen dat de straling van mobiele toestellen ongevaarlijk is voor kinderen.