2min

Microsoft zou voornemens zijn om verschillende functionaliteiten in Office 2013 RT te gaan beperken. Ook zou het bedrijf een preview versie willen gaan meeleveren met de eerste Windows 8 RT tablets later dit jaar. De preview versie is dan later te upgraden naar de uiteindelijke versie als die uit komt ergens begin 2013.

De reden voor Microsoft om Office 2013 RT te beperken in functies zou zijn om accuduur te besparen en de software stabieler te maken op deze tablets. De functionaliteiten die mogelijk het veld moeten ruimen zijn Macro’s, plugins en add-ins van derde partijen en ondersteuning voor VBA (Visual Basic for Applications). Ook enkele andere functies zouden het veld moeten ruimen volgens bronnen, hiervan is echter niet bekend welke dit zijn.

Windows 8 RT en Office 2013 RT zijn beide speciaal ontwikkeld om te werken met ARM-processoren. Dit zijn processoren die momenteel worden gebruikt in vrijwel elke tablet en smartphone. Deze processoren zijn een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld de chips van Intel. Het nadeel is echter dat de huidige Windows software niet werkt op ARM-processoren en hiervoor moet worden aangepast.

Microsoft heeft ervoor gekozen om ook ARM-processoren te ondersteunen en heeft hiervoor de naamgeving RT in het leven geroepen. Alle RT software is geschikt voor ARM-tablets. Deze software zal echter wel beperkter zijn dan de normale Windows software. Zo heeft Windows 8 RT geen desktop-omgeving waar de normale Windows 8 dit nog wel heeft onder de nieuwe Metro-interface. Ook Office 2013 RT zou nu worden beperkt in functionaliteit door Microsoft.

Of al deze beperkingen straks ook gevolgen gaan hebben voor de verkoop van Windows 8 tablets blijft nog even afwachten. Er zullen in elk geval tablets gaan verschijnen met ARM-processoren en Windows 8 RT maar ook tablets met Intel-processoren en normale Windows 8 versies. De vraag is echter of Intel al wel dezelfde accuduur kan leveren dan de ARM-chips.

Alle Windows 8 RT tablets die dit jaar nog verschijnen worden waarschijnlijk uitgerust met de preview versie van Office 2013 RT.

Microsoft moet het nieuws over de beperking van Office 2013 RT nog wel bevestigen.