Gisteren konden we al melden dat Dell, Lenovo, Asus en Samsung allemaal met een Windows 8 RT tablet op de markt komen later dit jaar. Waarschijnlijk zullen deze tablets allemaal eind oktober in de winkel verschijnen als Windows 8 is gelanceerd. Toshiba zal echter geen Windows 8 tablet op de markt brengen dit najaar, al had het dit wel graag gewild. De reden hiervoor is dat er niet voldoende onderdelen voor handen waren.

Toshiba heeft in een verklaring laten weten: "Toshiba heeft besloten geen Windows RT modellen op de markt te brengen doordat componenten te laat zouden worden geleverd waardoor een snelle lancering onmogelijk is. Voor dit moment zal Toshiba zich bezig houden met het lanceren van andere Windows 8 producten. Verder blijft Toshiba bekijken of het mogelijk is om Windows 8 RT producten op de markt te brengen in de toekomst."

De vraag is nu welke onderdelen ervoor zorgen dat Toshiba geen tablet kan lanceren dit najaar. In het prototype dat Toshiba in juni dit jaar liet zien zat een OMAP 4470 processor van Texas Instruments en een PowerVR SGX544 GPU voor het grafische werk. Het zou kunnen zijn dat deze chips nog niet verkrijgbaar zijn in grote aantallen en Toshiba daarom de tablet moet uitstellen. De andere fabrikanten hebben namelijk allemaal voor chips van Qualcomm of NVIDIA gekozen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat andere fabrikanten dermate grote bestellingen hebben geplaatst dat er een te kort is ontstaan aan bijvoorbeeld LCD-schermen.

Het lijkt er in elk geval op dat we dit najaar een grote lading aan nieuwe tablets kunnen verwelkomen. Naast eerder genoemde komt Microsoft ook zelf met de Surface tablet met Windows 8 RT. Die mogelijk slechts 199 dollar gaat kosten, een prijs die onder de kostprijs ligt van een 10 inch tablet. Daarnaast gaan er nog geruchten over de komst van een iPad mini.