In een aantal recent gelekte foto’s van wat waarschijnlijk de nieuwe iPhone is, de iPhone 5, lijkt een NFC-chip te zitten. Dit is een chip die op een contactloze manier communiceert. De communicatie verloopt namelijk via een ISM frequentieband op 13,56 MHz.

De foto’s zijn beschikbaar gesteld via een photobucket account van een gebruiker onder de naam "meme_168". Op de foto’s is de on-geassembleerde voorkant van de iPhone 5 te zien. Wat opvalt is dat de camera op de voorkant van de iPhone 5 verplaatst is van de zijkant naar waar je oor het toestel raakt. Op de oude plek van de camera is nu een chip te zien en hoogst waarschijnlijk gaat het dus om de NFC-chip. Jammer is dat er geen beschrijvingen op de gefotografeerde chip staan. Maar er lijkt op het oog wel degelijk een overeenkomst te zijn met de 5×5 mm NFC-chips die nu al beschikbaar zijn.

Er waren al langer geruchten dat de nieuwe iPhone 5 gebruik zou gaan maken van een NFC-chip. De nieuwe versie van iOS, iOS 6, beschikt over de Passbook App, een belangrijke innovatie. Dit is een app waar gebruikers digitale vliegtickets, coupons, kassabonnen en dergelijke mee op kunnen slaan. Deze kan je dan straks eenvoudig ontvangen door contact te maken met een console in de buurt.

Als deze ontwikkeling aanhoudt is het in de toekomst ook mogelijk om mobiele betalingen te doen zonder een bankpas of creditcard fysiek bij te hebben. Je hebt dan voldoende aan je smartphone.

Een aantal Android-toestellen zijn al voorzijn van een NFC-chip en er worden al proeven gehouden met Google Wallet en mobiel betalen. Ook Windows Phone 8 van Microsoft biedt ondersteuning voor NFC, net als de laatste en komende versie van Blackberry OS van RIM. Toch zijn er tot op dit moment maar weinig apparaten die NFC echt goed ondersteunen. Nu ook Apple met de iPhone 5 er gebruik van gaat maken, gaat de ontwikkeling van NFC mogelijk in een stroomversnelling komen.