De NFC-chip die Apple in de nieuwe iPhones heeft geplaatst zal enkel bruikbaar zijn voor betalingen via Apple Pay. Andere denkbare toepassingen van de chip worden in eerste instantie niet ondersteund.

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn Apple’s eerste smartphones die beschikken over een NFC-chip, net als de Apple Watch. Apple heeft lang gewacht met de invoer van zo’n chip en nu dat ten langen leste is gebeurd blijkt dat het gebruik ervan ook zeer beperkt zal zijn.

NFC kan enkel gebruikt worden voor Apple’s eigen betaaldienst Apple Pay, waarvan nog onduidelijk is of het ook buiten de Verenigde Staten beschikbaar komt. Het zal in eerste instantie dus niet mogelijk zijn om bijvoorbeeld nieuwe hardware te koppelen via NFC. Ook krijgen ontwikkelaars geen toegang tot de chip, dus wordt het vermoedelijk ook niet mogelijk om bijvoorbeeld een kaart voor het openbaar vervoer op het toestel te plaatsen.

Het is onduidelijk of Apple van plan is om NFC in de toekomst alsnog open te stellen. Toen het bedrijf vorig jaar de Touch ID-sensor met de iPhone 5S (review) introduceerde gaf het al snel aan dat het van plan was om de functionaliteit van de sensor in de toekomst ook beschikbaar te stellen aan ontwikkelaars, dat gebeurt met de vrijgave van iOS 8 (review).