Terwijl het leger van de Verenigde Staten druk bezig is met het in stelling brengen van Android-telefoons, komt Rusland met een eigen tablet. Deze wordt eveneens gebaseerd op het besturingssysteem van Google en zal tegen het eind van het jaar ook in de winkel liggen.

De RoMOS, zoals de tablet zal gaan heten, is in eerste instantie ontwikkeld voor het Russische Ministerie van Defensie. Op de tablet zal alles kunnen wat op een ander Androidsysteem ook kan, deze tablet levert daarentegen geen gegevens van de gebruikers aan Google. Daarom zullen er geen applicaties beschikbaar komen via de Google App Store, maar via een eigen systeem dat speciaal ontwikkeld wordt voor de RoMOS.

De tablet zal in twee versie de markt betreden. Er komt een standaardversie en een militaire versie welke schok- en waterproef is. De belangrijkste functies op de tablet zijn het opslaan van gegevens, opslaan van encryptie sleutels, kaarten van terreinen en GLONASS navigatie (GLObal NAvigation Satellite System).

Het apparaat dat in Rusland is gebouwd beschikt over tal van buitenlandse componenten. De RoMOS zal 15 duizend roebel gaan kosten, dat is omgerekend 368 euro.