Na de presentatie van de nieuwe Lumia smartphones gisteren zakten de koersen van Nokia in. Zowel in Helsinki als in de Verenigde Staten waar Nokia aan de beurs staat genoteerd ging het aandeel met ruim 15 procent onderuit. Beleggers lijken teleurgesteld te zijn in de presentatie van Nokia, vooral het feit dat er nog geen beschikbaarheid en prijzen zijn genoemd zorgt voor onrust.

De spanning die de laatste tijd door Nokia zo hoog opgebouwd was over de nieuwe Lumia 820 en 920 kon gisteren niet echt waargemaakt worden. De Finse fabrikant zag het marktaandeel de afgelopen jaren flink afnemen door de opkomst van de iPhone en de Android-toestellen. De nieuwe Lumia’s moesten voor een ommezwaai gaan zorgen maar critici noemen de nieuwe smartphones op zijn hoogst evolutionair, terwijl er gerekend werd op revolutionair. Analisten verklaren tegenover Reuters dat de nieuwe Lumia’s te weinig innovatief zijn ten opzichten van de vorige.

Daarbovenop komt dat Nokia nog steeds geen lanceerdatum of prijs bekend gemaakt heeft. De afgelopen weken was de koers van Nokia flink opgelopen maar hield geen stand na de teleurstellende presentatie van gisteren. Om het allemaal nog iets erger te maken bracht Nokia zichzelf in diskrediet door een reclamefilmpje over de nieuwe PureView-technologie op te nemen met een andere camera. Overigens wordt in het filmpje gesuggereerd dat er gefilmd wordt vanaf een fiets waar nu blijkt dat het is opgenomen vanuit een rijdende bus.