2min

Intel CTO, Justin Rattner, stelt dat het goed mogelijk is dat in de toekomst alle chips van Intel voorzien zullen zijn van WiFi-radio en daarmee draadloos verbinding kunnen maken. Intel heeft een aantal eerste testexemplaren gemaakt waarbij er in een Atom-chip ook WiFi is geïntergreerd.

In 2002 zag Pat Gelsinger van Intel het al voor zich, “Radio Free Intel”, de techniek waarbij alle chips van Intel in staat moeten zijn om een draadloze verbinding te maken. "Het heeft ons 10 jaar gekost maar we denken dat we het voor elkaar hebben", stelt Rattner.

Om dit voor elkaar te krijgen moest Intel het hele principe van een WiFi radio opnieuw uitvinden. Normaal worden WiFi radio’s op een andere chip samen met bijvoorbeeld Bluetooth geleverd, dit omdat de analoge componenten van RF-circuits slecht schalen en slechter presteren wanneer ze kleiner worden. Het eindresultaat is een 32nm digitale WiFi radio die energiezuinig is en die qua prestatie goed mee schaalt wanneer deze kleiner wordt.

Intel demonstreerde een werkende testopstelling met de nieuwe WiFi-technologie, de chips werden gebruikt om een videofragment via een draadloos netwerk te versturen. Ook liet intel een 300mm wafer zien waar honderden Rosepoint testchips op zaten. Intel’s Rosepoint is een testchip gemaakt op Intel’s 32nm technologie. De Rosepoint chip bevat een dual-core Atom processor gecombineerd met de nieuwe WiFi-technologie. Deze chip werd ook gebruikt voor het versturen van het videofragment.

Wanneer Intel gaat beginnen met het leveren van chips met de nieuwe geïntegreerde radio is nog onduidelijk. Vooralsnog staan er nog geen chips op de planning met deze nieuwe geïntergreerde Wifi-technologie, het is nog slechts onderdeel van Intel Labs. Wellicht dat we deze technologie terug gaan zien in chips die voor 2014 op de planning staan.