1 min

Tags in dit artikel

,

AMD heeft een nieuwe applicatie gelanceerd waarmee het mogelijk wordt een gedeelte van het RAM te gebruiken als virtuele harde schijf.

De applicatie genaamd RAMdisk is gemaakt in samenwerking met Dataram. Op dit moment is er een gratis en betaalde versie te downloaden. De gratis versie heeft wat beperkingen. Zo kan er maximaal een schijf gemaakt worden van 4 GB of 6 GB als er Radeon-geheugen aanwezig is in de pc.

Enthousiastelingen kunnen een betaalde versie nemen die de mogelijkheid biedt om een schijf te maken tot 64 GB. Deze versie heeft een prijskaartje van 18,99 dollar.

De bedoeling van RAMdisk is om een cacheschijf te maken. Het is natuurlijk niet mogelijk om daarmee een SSD te vervangen, omdat het RAM bij elke stroomonderbreking geleegd wordt. Een supersnelle cacheschijf kan echter voor sterke prestatieverbeteringen zorgen. DDR3-1600 RAM kan snelheden tot meer dan 25 GB/sec halen. Daarnaast zou de slijtage van de harde schijf of SSD verminderen, omdat deze minder data hoeft te lezen en te schrijven.

Voor het programma is Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 vereist en minimaal 4 GB aan intern geheugen. Op de website van het programma kan een guide worden gevonden hoe de cache van de browser verplaatst kan worden naar de cacheschijf, evenals meer informatie over het programma.