2min

Tags in dit artikel

, ,

Een team van de Universiteit van Leiden heeft gisteravond de Academische Jaarpijs 2012 gewonnen voor het bedenken van een systeem waarmee fijnstof gemeten kan worden via een smartphone.

Frank Snik, een sterrenkundige die leiding gaf aan het team, wil een meting laten verrichten waar 10.000 mensen aan meedoen op verschillende plaatsen in Nederland om een gedetailleerde kaart van fijnstof te maken boven ons land. Nu worden metingen nog verricht door satellieten en grondstations. Het nadeel van een satelliet is dat deze alleen ingezet kan worden wanneer deze over Nederland vliegt en grondstations kunnen alleen plaatselijk metingen verrichten.

De techniek die gebruikt wordt is Spectropolarimeter for Planetary EXploration (SPEX), deze wordt nu toegepast in de sterrenkunde voor atmosfeeronderzoek. iSPEX is een mobiele variant op dit systeem waardoor een mobiele telefoon met een opzetstuk en de app zelf een foto van de atmosfeer kan maken. Deze kan vervolgens doorgestuurd worden naar de onderzoekers die het indexeren en zo Nederland in kaart kunnen brengen.

In mei of juni volgend jaar staat er een nationale iSPEX meetdag gepland. Er is dan meestal weinig bewolking waardoor de omstandigheden het meest ideaal zijn om een massale meting te verrichten. De opzetstukjes met de meetapparatuur worden de komende maanden geproduceerd en naar verwachting zal de app gratis te downloaden zijn in de App Store van Apple. Het is dus alleen mogelijk deel te nemen aan het project wanneer je bezit over een iPhone en zo’n opzetstukje.

In Nederland overlijden jaarlijks duizenden mensen enige dagen tot maanden te vroeg door blootstelling aan fijnstof. Normen worden bijna in heel Europa overschreden. De meeste fijnstof boven Nederland wordt overigens niet hier geproduceerd maar komt van landen om ons heen. Toch stoot Nederland zelf wel meer fijnstof uit dan dat er binnenkomt.

Promo Team iSPEX