1 min

Jolla, het Finse bedrijf wat opgericht werd door een aantal ex-werknemers van Nokia, toont een eerste demo van het nieuwe, op MeeGo gebaseerde, mobiele besturingssysteem genaamd Sailfish OS. Het besturingssysteem genaamd Sailfish werd gisteren getoond op een live-evenement in Finland.

Naast het live-evenement waar Jolla zijn nieuwe Sailfish OS-besturingssysteem toonde aan het grote publiek, heeft het bedrijf voor diegene die er niet bij konden zijn ook een promotiefilm geplaatst op YouTube. In de video zien we onder andere een aantal concepten van de gebruikersinterface.

Het startscherm van Sailfish zou dienst doen als multitasking menu, wanneer je in een applicatie zit en deze wegveegt naar het startscherm zal deze vanaf dat moment dienst doen als een grote interactieve widget. De applicatie zelf draait in een laag onder het startscherm verder en kan weer hersteld worden door deze naar boven te vegen. Notificaties worden rechtsboven in beeld getoond en een automatische thema generator genaamd "Ambience" kan door een simpele analyse van een foto, een geheel thema opstellen wat daarbij past.

Jolla heeft ook aangekondigd dat het al een aantal overeenkomsten heeft gesloten met bedrijven die als partner gaan fungeren. Zo werkt Jolla samen met ST-Ericsson voor de aanlevering van chips voor de aanstaande telefoons en zal DNA (een grote Finse telecom-aanbieder) de telefoons gaan verkopen. Een definitieve lanceerdatum is nog niet vastgesteld, wel stelt Jolla de hoop te hebben om de telefoon ergens in het tweede kwartaal van 2013 op de markt te brengen.